Bygge hus i Celcon porebetong fra HplusH
Vi er en av de få i Østfold som har bygget hus i moderne porebetong. Porebetong er ett meget lett produkt å jobbe med, men krever at grunnarbeidet gjøres veldig nøyaktig. Slurv eller skjevheter i starten er nærmest umulig å rette opp etterhvert. Dette fordi man bruker byggklister med minimale fuger på ca 5 mm. Byggklisteret kan ikke legges på tykkere for å utjevne skjevheter gjort tidligere da det ikke har hardheten som muremørtel har og legger man på tykkere tyter det bare ut på sidene.
Hus i moderne porebetong slik som Celcon er ett pustende materiale i motsetning til f eks Leca. Den stillestående luften som er fanget i betongen er i seg selv isolerende, har en lavere U-verdi (bedre isolasjonsevne) enn en uisolert Leca blokk. Men trenger ekstra isolasjon på 5-10 cm inn -eller utvendig alt etter som hvilken tykkelse på Celcon-blokken man velger.
Vår anbefaling er å bruke utvendig isolasjon sammen med utvendig puss. Vi bruker oftest STO Nordic puss-system med 10 cm EPS isolasjonsplater.
Skal vi nevne noen «bakdeler» med Celcon mur og porebetong så er det mest at det krever stor nøyaktighet i grunnarbeidet, og at muringen ikke skal gjøres i regnvær og at blokken er mer utsatt for fuktproblemer mens man bygger. Etter man har bygget er fordelene at evt. fuktighet fra huset kommer ut av veggene, man har ikke fuger som skaper kuldebro og luftkvaliteten innendørs er bedre enn i ett hus bygget i Leca eller Scanblokk.
Så hvis man tar forholdsregler angående fukt underveis i byggingen og gjør ett godt murerarbeid helt fra bunnen så er Celcon porebetong absolutt å anbefale.